IFAT Euràsia 2019: D-NOSES a Istanbul
Abril 25, 2019
El paper de la ciència ciutadana per combatre la contaminació
Desembre 11, 2019

Formació d’olors a Ecomondo 2018

D-NASOS va aprofitar l’exposició ambiental Ecomondo 2018 per educar els visitants sobre les olors a l’estand d’ISWA. Un equip d’investigadors d’olors del Politècnic de Milà, dirigit per Selena Sironi, va portar un conjunt de mostres que es podrien utilitzar tant per educar com per provar la capacitat dels visitants per determinar les olors segons el nou sistema de classificació que es proposa per a l’aplicació OdourCollect.

La qualitat de les dades recollides pel projecte D-NOSES depèn de la capacitat del públic per avaluar adequadament les olors. Per tant, és imprescindible desenvolupar un sistema fàcil i fiable perquè els voluntaris de ciències ciutadanes identifiquin i classifiquin les olors que es troben al seu entorn. Hi ha diverses molt metodologies eficaços de classificació i descripció d’olors científiques tradicionals que solen ser complexes i requereixen enregistrar diverses dimensions diferents per descriure adequadament l’olor.

No obstant això, sense formació prèvia, poden ser difícils i complicats d’utilitzar. Per a D-NOSES, és menys important descriure amb precisió tots els detalls de les olors, sempre que es puguin classificar de manera que reflecteixin la seva possible font i puguin ser enregistrats fàcilment en una aplicació mòbil per persones no expertes. És per això que s’està proposant un sistema de classificació simplificat que consti només de 2 dimensions: to hedònic i intensitat. El to hedònic proporciona una mesura de la agradable o desagradable que és la percepció de l’olor, en una escala des de -4 (extremadament desagradable) fins a +4 (extremadament agradable). La intensitat és el nivell de percepció que pot variar de suau (1) a fort (6).
Els visitants es van introduir al projecte i se'ls va demanar que identifiquessin algunes olors habituals de les ampolles de mostra. Les olors inclouen cafè, taronja, pera i altres olors habituals que haurien de ser molt reconeixibles. Al principi, no era fàcil per als visitants reconèixer les olors sense haver-ho sol·licitat. Després de demanar-los, van ser molt millors en identificar mostres posteriors, i se'ls va demanar que valoressin un altre conjunt de mostres segons el nou sistema de classificació d'olors proposat. Aleshores, comparant les qualificacions de les diferents mostres entre els diferents subjectes de prova, els investigadors poden avaluar si el sistema de qualificació proporcionarà informació adequada que es pot utilitzar per determinar d’on provenen les olors i quin pot ser el nivell de molèstia resultant.

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *

Bulgarian BG Catalan CA English EN French FR German DE Greek EL Italian IT Portuguese PT Spanish ES