D-Noses als Reials Docs, Londres
Febrer 28, 2020
Una guia per a: breu de la política sobre olors de D-Noses
Març 20, 2020

Mesura de l’impacte de la ciència ciutadana

En una post anterior, vam abordar la qüestió del paper de la ciència ciutadana en la lluita contra la contaminació. Avui seguim aquest fil conductor i ens preguntem per l’impacte dels enfocaments científics ciutadans. Abans, esmentàvem la bretxa entre les accions dutes a terme per les autoritats i les necessitats reals dels ciutadans, destacant els límits dels enfocaments tradicionals “de dalt a baix”, segons els quals els experts de la part superior de l’escala política prenen decisions que es difonen sota la seva autoritat al ciutadà. regne. En canvi, quan els ciutadans tenen els mitjans per reunir-se i actuar, fomenten un "bottom-up'enfocament, decidir per si mateixos i guiar les accions de les autoritats a diferents nivells. No obstant això, a la pràctica, quins són els impactes dels enfocaments dirigits pels ciutadans? Quins són els resultats de la promoció dels ciutadans com a científics?

 

Si estàs pensant a participar en un projecte de ciència ciutadana, val la pena mirar-les. Una recent informe de consens nacional sobre l'aprenentatge a través de ciències ciutadanes per part de les acadèmies nacionals de ciències, enginyeria i medicina dels Estats Units, publicat el 2018, arriba a diverses conclusions sobre els beneficis de la ciència ciutadana per a científics, ciutadans i comunitats. Els autors defensen que, com que la ciència ciutadana amplia els perfils de les persones que participen a la ciència, és una "via per introduir nous processos, observacions, dades i epistemologies a la ciència". A més d'aquests avantatges per a la ciència i la comunitat científica, les evidències suggereixen que els ciutadans i les comunitats obtenen beneficis importants d'aprenentatge relacionats amb pràctiques científiques, així com "contingut, identitat, dades i raonaments". En concret, l’informe argumenta que, sota una planificació acurada i un disseny intencionat, la ciència ciutadana pot afavorir l’autoeficàcia dels individus en ciències.

Tot i que aquest informe arriba a diverses conclusions autoritàries, aquests resultats són preliminars en el seguiment dels impactes de la ciència ciutadana. Encara s’han d’omplir buits importants en les dades. Com el Acadèmies nacionals de ciències, enginyeria i medicina dels EUA suggereixen que les dades disponibles sovint són esbiaixades cap a les poblacions blanques de classe mitjana i alta. A més, es documenten predominantment enfocaments de ciència ciutadana per a projectes de ciències naturals. Però com el Comunitat d'innovació social argumentem que la ciència ciutadana va molt més enllà d’aquests camps i encara no s’han de descobrir alguns dels seus resultats. Demanar prestat les seves paraules, la mesura en què la ciència ciutadana desenvolupa simultàniament la «alfabetització científica» dels ciutadans i la «alfabetització social» dels científics, és la principal aposta de les futures investigacions sobre els resultats de la ciència ciutadana.

Ja hi ha diverses iniciatives per proporcionar una millor visió de la varietat de resultats generats per la ciència ciutadana. Entre ells, el MICS La iniciativa (Medir l'impacte de la ciència ciutadana) reuneix 6 socis europeus per desenvolupar eines que busquen els diferents resultats de la ciència ciutadana en 5 dominis: societat, governança, economia, medi ambient i ciència mateixa. Tot i això, una gran varietat de projectes de ciència ciutadana ja han tingut èxit en provocar un canvi en la qualitat de vida dels ciutadans, com els ciutadans Filtre-Cafè-Filtre que han defensat aire més net a les portes de l’escola a 29 ciutats de Bèlgica i França fins avui. En relació, D-Nassos és un projecte els fonaments de la qual es basen en una forta creença en el poder de molts per portar el canvi allà on més es necessita a la vida del ciutadà i que les autoritats són menys abordades.

 

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *

Bulgarian BG Catalan CA English EN French FR German DE Greek EL Italian IT Portuguese PT Spanish ES