Mesura de l’impacte de la ciència ciutadana
Març 6, 2020
Kampala NOSES Parteix
Març 25, 2020

Una guia per a: breu de la política sobre olors de D-Noses

Breu resum de la política D-NOSES

Aquesta setmana, destaquem el resum de la política que Socis de D-Noses s'han reunit per proporcionar explicacions sòlides sobre la contaminació d'olors, les seves conseqüències i la regulació a nivell local, regional, nacional i internacional. Es resumeix de manera concisa com Metodologia D-Noses té com a objectiu resoldre les mancances normatives existents i informar a diversos públics sobre els problemes relacionats amb la contaminació d’olors.

Al blogpost d'aquesta setmana es sintetitzen breument els punts claus d'enlairament d'aquest resum de polítiques que podeu descarregar aquí, A la secció de recursos de l'Observatori de l'Odor i a la data Lloc web de D-Noses. Per a aquells de vostès que no estiguin segurs del propòsit i objectius de D-Noses, us ha de servir una lectura ràpida d’aquest blog i el resum de la política.

La contaminació olfactiva és un problema creixent ...

A mesura que les ciutats continuen creixent, l’espai entre la indústria, les instal·lacions agrícoles i les zones residencials disminueix. Això exposa un nombre creixent de ciutadans a la contaminació recurrent per olors. De fet, la contaminació per olors és el segon motiu principal de les queixes ambientals a Europa (Dunod, 2005). Malgrat això, la regulació és insuficient en el millor dels casos i, en moltes àrees europees, la normativa mediambiental ignora completament els problemes d’olors.

Però per què?

La contaminació per olors no és un tema recent. Moltes publicacions de finals dels anys noranta i principis del 1990 han tractat qüestions sobre olors i han proposat nous models matemàtics per calcular la dispersió de les emissions de la font. Això hauria d'haver ajudat a protegir les comunitats en la fase de planificació i autorització ambiental. Tenint en compte el nombre de queixes d’olors, aquesta no ha tingut el desitjat
efecte. Tot i que pot haver-hi molts motius, creiem que un dels principals és el fet que la majoria dels mètodes que s’utilitzen actualment segueixen centrats en els nivells d’olors i no mesuren l’impacte directament sobre les persones.

Més recentment, les revisions científiques de les regulacions d’olors existents han alertat de la manca d’una definició i enfocament comuns. Fins i tot amb aquesta evidència, el canvi és lent o inexistent. La manca de regulacions estandarditzades i, en alguns casos, la manca total de supervisió es deu principalment a tres factors:

  1. Les olors són difícils de mesurar
  2. La implementació de solucions pot ser costosa
  3. Les indústries sovint s’oposen als canvis en la regulació

Què es pot fer?

D-NOSES té com a objectiu proporcionar un enfocament inclusiu per abordar els problemes d’olors. Abordarà els tres temes esmentats anteriorment per:

  1. Utilitzant els olors més sensibles, és a dir, el nas humà, per obtenir dades sobre olors, però també mesurant directament l'impacte
  2. Presentació d’un mètode rendible per mesurar i correlacionar incidències d’olors amb activitats industrials o agrícoles, per tal d’identificar les fonts d’olors reals
  3. Facilitant un diàleg eficaç i dirigit amb totes les parts implicades

I si no ho fem?

Tot i que l’statu quo es deu a la creença persistent que l’olor és una simple molèstia, hi ha proves creixents que poden tenir efectes significatius. De fet, alguns estudis han demostrat que l'exposició persistent a males olors pot afectar la salut de les persones, causant tos, mals de cap i nàusees, entre altres símptomes. Això, en combinació amb els possibles efectes socials i econòmics, dóna un panorama penós del futur de les comunitats afectades i, sens dubte, continuarà provocant conflictes, com ja ho fa en moltes àrees. A mesura que les ciutats continuen creixent, la probabilitat és que la invasió (l'expansió de les zones urbanes i industrials les unes cap a les altres) generi un nombre creixent d'àrees de conflicte.

Algú hauria de fer alguna cosa ...!

Però qui? A D-NOSES no volem prescriure una solució única per als possibles problemes que es produeixen. En canvi, creiem que cada problema hauria de tenir la seva pròpia solució. El que es necessita no és necessàriament una nova normativa pesada, sinó un marc que permeti als ciutadans i a totes les parts interessades treballar junts per aconseguir una solució equilibrada.

Com començar ...

La complexitat de la qüestió de la contaminació per olors pot dificultar la comprensió completa dels problemes per les parts interessades. Per donar suport als decisors locals, a les indústries emissores i als ciutadans afectats a entendre els fets clau, D-NOSES ha publicat un breu de polítiques titulat "La contaminació per olors: una preocupació social creixent". L’objectiu és oferir als lectors una breu introducció de quatre pàgines sobre els números i explicar el valor pràctic de la solució D-NOSES proposada. Això hauria de donar a conèixer la contaminació per olors i proporcionar a totes les parts interessades els coneixements bàsics necessaris per pensar com poden participar en diàlegs productius i solucions co-creades efectives.

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *

Bulgarian BG Catalan CA English EN French FR German DE Greek EL Italian IT Portuguese PT Spanish ES