Kampala NOSES Parteix
Març 25, 2020
Clean Air for Southall: campanya dels londinencs per obtenir un aire més net i segur
Setembre 2, 2020

Bloqueig: menys aire contaminat, més olors?

A Europa, actualment s’estan relaxant les mesures de bloqueig, amb la reobertura creixent de botigues, restaurants i l’augment progressiu del tancament legalment obligat. Juntament amb l’admirable resiliència dels treballadors i professionals sanitaris essencials, els darrers mesos també han revelat l’impacte directe que la reducció dràstica del ritme de les activitats humanes té sobre els nivells de contaminació. Conegut per causar diverses malalties respiratòries, nivells de diòxid de nitrogen es podria disminuir un 31% a Londres entre els mesos d’abril i maig. Fins i tot caigudes més intenses de la contaminació atmosfèrica han estat testimonis a Madrid, Milà, Roma i París, per citar només uns quants. A Europa, els científics preveuen que hi ha conduït un aire més net 11,000 morts menys durant el període de tancaments realitzats en diversos països. Tanmateix, paral·lelament als beneficis per a la salut, la propagació de Covid19 també va posar de manifest la manca de preparació per respondre a una crisi sanitària global i, en alguns casos, la vulnerabilitat dels sistemes de salut causada per un infrafinançament sever i crònic. Sens dubte, aquests problemes pressionants es troben entre els principals reptes que els sistemes de governança actuals han d’afrontar expressament.

A més dels beneficis per a la salut i les mancances dels governs, una altra manera de mirar la pandèmia és centrar la nostra atenció en les coses que eren invisibles per als nostres ulls abans de bloquejar-se, i des de llavors han quedat paleses. Entre ells, trobem la interacció entre la contaminació de l’aire i les olors, especialment a les grans ciutats. Potser un fet poc conegut, La primavera és la pitjor estació de la contaminació atmosfèrica ja que els nivells de contaminants atmosfèrics solen assolir un pic d’entre els mesos d’abril i maig, i en alguns casos es crea un smog visible a l’atmosfera de les ciutats. De fet, l'augment de la contaminació per partícules a la primavera es produeix sovint per la barreja del trànsit i les emissions de fàbriques amb l'alliberament d'amoníac procedent de les indústries agrícoles. A mesura que les emissions de trànsit van baixar durant el període de bloqueig, s’han convertit gasos odorants alliberats per les indústries agrícoles a la primavera molt més notori. Entre ells, l’amoníac és un gas altament contaminant que causa diversos problemes de salut i medi ambient i s’allibera durant les activitats de gestió i emmagatzematge de fems. A més de tenir una olor molt concentrada i desagradable, l’amoníac es pot barrejar amb diòxid de nitrogen per formar partícules microscòpiques conegudes com a PM2.5, formant una de les formes més contaminants de contaminació atmosfèrica. Agricultura d'aire net, un projecte mediambiental amb l'objectiu de reduir les emissions de l'agricultura i el malbaratament d'aliments, afirma que les partícules PM2.5 porten a 391,000 morts prematures a la UE el 2015.

Segons afirma l’Oficina Europea de Medi Ambient Les emissions d’amoníac només representen el 50% dels impactes perjudicials per a la contaminació de l’aire a les zones urbanesEls reguladors haurien de començar a considerar aquestes emissions odorants. Tot i això, sembla que les emissions agrícoles odorants no es prenen tan seriosament com haurien de fer-ho: fins ara, no hi ha una legislació de la UE destinada a afrontar els seus impactes en la qualitat de l’aire i, en definitiva, en la salut. Tot i això, pel que fa al Regne Unit, els residents han queixat en diversos llocs sobre la propagació de gas olorós a causa dels treballs agrícoles, fins a un punt en què alguns no han pogut gaudir dels seus jardins ni obrir-ne els aparadors durant el tancament. Aquestes queixes es poden trobar a D-Noses Mapes de comunitats afectades, disponible al web Observatori d’Odors. Si els ciutadans eleven la veu sobre els problemes d’olors, els responsables polítics haurien de tenir en compte la seva afirmació, sobretot a la llum de la naturalesa nociva de les emissions de gas a l’agricultura.

A més, existeixen solucions: entre elles, la regulació de les activitats agrícoles a nivell de granja, tal com suggereix el projecte Clean Air Farming. I és interessant que les solucions no es lliguin exclusivament a les accions a nivell de granja, tot i que segueixen sent crucials. Com que l’amoníac té una olor molt diferent, que no es millora quan es barreja amb diòxid de nitrogen, els propis ciutadans poden tenir un paper clau per afrontar aquesta font de contaminació de l’aire i les olors. El nas més humà és el sensor més adequat per detectar olors, els ciutadans tenen el poder no només de conscienciar sobre el tema, sinó també d’aplicar eficaçment el canvi de política, una idea que D-Noses està desenvolupant activament. Aprofitant la ciència ciutadana, el poder de molts, D-Noses, amb l'esperança, proporcionarà les eines necessàries perquè es produeixi aquest canvi. Mentrestant, si us trobeu envoltats d 'olors desagradables que afecten la vostra qualitat de vida, no dubteu en denunciar-ho Observatori d’Odors, o utilitzeu el OdourCollect aplicació per fer el seguiment d’olors diàriament i crear una base de proves per donar suport al vostre cas.

 

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *

Bulgarian BG Catalan CA English EN French FR German DE Greek EL Italian IT Portuguese PT Spanish ES