Bloqueig: menys aire contaminat, més olors?
Juny 23, 2020
D-NOSES a l’ordre del dia: Conferència ECSA 2020
Setembre 16, 2020

Clean Air for Southall: campanya dels londinencs per obtenir un aire més net i segur

Fotografia: Ivan Bandura / Unsplash

El juliol de 2018, la campanya Clean Air for Southall and Hayes (EFECTIU) va ser llançat per residents a Southall, a l'oest de Londres, per lluitar contra la contaminació atmosfèrica i olorosa emesa per la reurbanització d'una antiga fàbrica de gas a la zona. Els residents demanen a les autoritats que prenguin mesures pel que consideren que és un cas injustícia ambiental, ja que el seu barri es troba entre la zona més desvalorada econòmicament del Gran Londres.

Angela, membre de CASH, va donar a conèixer Southall per promocionar OdourCollect

El 2016, Berkeley Homes va iniciar un projecte de regeneració de 25 anys en una antiga fàbrica de gas a Southall, amb l'objectiu de netejar els sòls contaminats abans de procedir a la construcció del desenvolupament. Des de llavors, els veïns s’enfronten problemes de pols, contaminació atmosfèrica i olors desagradables - es diu que són olors semblants a la gasolina i al metall.

Durant dos anys consecutius, els defensors de CASH han informat de les seves preocupacions a través dels canals legals i es van mantenir discussions entre el consell d'Ealing (l'autoritat encarregada de l'àrea afectada), el Grup Berkeley, l'Agència Ambiental (EA) i Public Health England ( PHE) - sense arribar mai a conclusions satisfactòries, com a residents de Southall assenyalar. El 2018, tot i que l’Agència de Medi Ambient va encarregar a Berkeley Homes la posada en marxa d’una regulació d’olors més estricta, els residents informen que els seus problemes no han disminuït.

En tot cas, la situació és complicada. Des de la decisió legal s’han presentat contínuament diverses evidències, recollides per diferents parts interessades. Cal destacar que el Grup Berkeley va encarregar als consultors la recopilació de dades sobre la qualitat de l’aire a la zona. Public Health England va publicar llavors un informe que utilitza aquestes dades, que conclou que la qualitat de l'aire "és poc probable que sigui un risc toxicològic directe per a la salut de la població propera a partir dels nivells de COV [compostos orgànics volàtils] detectats". Tot i això, experts independents en qualitat de l'aire han aportat informació addicional. El professor Roy Harrison de la Universitat de Birmingham ho és entrevistat a Guardian sobre el tema. Afirma que, en qualsevol cas, els COV que es troben al barri són molt superiors al que s’esperaria als carrers «normals». El professor Alan Boobis, toxicòleg de l’Imperial College, afegeix que la presència química a l’aire ambiental del barri pot explicar els símptomes reportats pels residents. Destaca que les autoritats haurien de tenir en compte la càrrega mental addicional experimentada pels veïns, induïda per la consciència que respiren productes químics potencialment nocius.

Amrik, membre de CASH, va donar a conèixer a Souhtall per promocionar Odor Collect

En una forma convincent breu documental produït per The Guardian, els defensors de CASH ofereixen una imatge del que se sent (i fa olor) viure a la zona de desenvolupament. Un missatge important que es desprèn del documental és que, a part de demostrar o desmentir l’impacte causal que la reurbanització de Berkeley té sobre la salut dels residents, la seva qualitat de vida s’altera. Nombrosos testimonis retraten les conseqüències d’haver-se d’adaptar a una zona en què l’aire és irrespirable a causa de les males olors: les sensacions de mareig i fatiga, la impossibilitat de gaudir de casa seva, obren les finestres, fins i tot durant les onades de calor; en certa mesura, els residents estan sent desposseïts del seu dret a gaudir del seu barri.

El 2020, un portaveu de l'Agència Ambiental va declarar que Berkeley Homes actua dins de la llei i que l'EA continua satisfeta amb la gestió del control d'olors del desenvolupador. Aquesta afirmació, però, posa l’èmfasi en la forma en què l’autoritat utilitza les mesures reguladores com a mètrica del que és “satisfactori” pel que fa a la contaminació d’olors. No obstant això, la "satisfacció" no pot provenir del sentiment propi dels residents sobre el problema, que les mesures reguladores no tenen en compte. Com Araceli Camargo, fundador de el Centric Lab, afirma en el seu informe independent sobre la situació de la qualitat de l'aire de Southall: els riscos per a la salut no poden estar determinats únicament pels límits regulatoris.

Durant l'agost de 2020, Cartografia del canvi va iniciar un debat amb els activistes de CASH. Els membres de CASH van acollir amb satisfacció l 'oportunitat de rebre el suport de Projecte D-NOSES, amb l’objectiu d’utilitzar un enfocament diferent per fer front als problemes de contaminació d’olors. Els activistes van decidir utilitzar-los OdourCollect com a aplicació de suport per informar d’olors al seu barri. Van dissenyar un protocol per al control de les olors i van planejar promocionar l'aplicació als residents de la zona afectada durant el mes de setembre. Mapping for Change també es va posar en contacte amb el consell d'Ealing, en un esforç per iniciar un debat amb tots els grups d'interès responsables de la mitigació dels problemes d'olors. L’escenari de Southall posa Metodologia D-NOSES i instruments a la prova; amb l'esperança que els grups d'interès de Southall arribin a solucions sostenibles en un futur proper.  

Per donar suport a la campanya CASH, podeu proporcionar ajuda financera en la seva GoFundMe i segueix les seves xarxes socials: Facebook, Twitter i Instagram. Si voleu saber-ne més OdourCollect, o el projecte i enfocament de D-NOSES, que podeu visitar Pàgina web D-NOSES i la Observatori Internacional dels Olors.

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *

Bulgarian BG Catalan CA English EN French FR German DE Greek EL Italian IT Portuguese PT Spanish ES