Foto d'Enes a Unsplash
Comprometre les comunitats afectades de Barcelona i Sofia: on som?
Octubre 23, 2020
Foto de Kristen Morith a Unsplash
Finalment, però no menys important: actualitzacions dels pilots de D-NOSES a Portugal
Novembre 4, 2020

Experiència en olors: una entrevista amb un expert en olors de D-NOSES

Foto de engin akyurt a Unsplash

Foto de engin akyurt a Unsplash

Olors: què passa amb ells? Hem entrevistat Gerhard Schleenstein, expert en olors de D-NOSES.

Gerhard Schleenstein és un dels experts en olors que treballa D-NASOS. És consultor sènior de medi ambient, amb 18 anys d’experiència laboral. Es va graduar a la Universitat Tècnica de Berlín com a enginyer ambiental i és màster a la Universitat de Lüneburg. El 2009, Gerhard va fundar Ecotec, una consultora ambiental especialitzada en la gestió de residus i olors sòlids i líquids, amb seu a Xile. El Ministeri de Medi Ambient xilè ha encarregat especialment a Ecotec la redacció d’un full de ruta per a la regulació integral de les olors al país. Avui ens aporta algunes idees sobre les olors.

Podríeu presentar-vos breument: què significa ser expert en olors?

Una vegada algú em va dir que la part més gran del nostre genoma humà més llarga està relacionada amb les olors. Per tant, tothom hauria o podria ser un expert en olors. Pel que fa a mi, en realitat no sóc molt bo en olorar i, encara pitjor, en tastar. Tot i això, ja vaig treballar durant gairebé 20 anys en la gestió de residus i el tractament d’aigües residuals, de manera que quan entro a una planta de tractament puc veure i olorar si funciona correctament. Com a primer enginyer i en segon lloc expert en olors, per a mi l’experiència consisteix a analitzar la naturalesa del problema i, després, a intentar solucionar-lo.

Quant sabem actualment sobre la contaminació per olors i els seus impactes?

Tots estem familiaritzats amb les olors i també amb la contaminació potencial per olors, així que crec que nosaltres [experts en olors, nota dels editors] sé bastant sobre el tema. Normes tècniques per a olors s'han desenvolupat des de fa més de 30 anys. Tot i això, hi ha molta ciència interessant darrere de les olors i l’olfacte que cal descobrir: per exemple, si pensem en els sensors desenvolupats recentment que poden identificar malalties mitjançant l’anàlisi de la respiració. [Per obtenir més informació sobre el tema, podeu llegir aquí, nota de l'editor]
Quins són els principals reptes a l'hora de mesurar les olors?

Mesurar les olors [utilitzar mètodes tradicionals, nota de l'editor] és molt car i pots cometre molts errors. A causa de problemes de costos, com a expert, probablement només prendreu algunes mostres d’olors i, per tant, no esteu segur del tot si la vostra mostra és representativa del procés industrial. Només cal considerar els cicles de producció industrial que poden variar durant l'any o fins i tot diàriament. En tot el procés de mostreig, emmagatzematge i transport de mostres, anàlisi de laboratori i modelatge de dispersió després, podeu tenir fàcilment una incertesa de diversos centenars per cent si no es fa amb diligència.

Creieu que la normativa vigent sobre olors aplicada al vostre país de residència és adequada per combatre la contaminació per olors?

Visc a Xile, tot i ser alemany. La regulació de les olors continua sent tan absent com a qualsevol altre lloc, però ha millorat durant els darrers deu anys. El 2020 ha estat l'any de la primera proposta concreta d'una regulació de les olors relacionades amb els porquers. És un repte, però només se centra a mesurar les emissions. El problema és que a les porqueries es disposa principalment de fonts passives que són complexes de quantificar, com ara estables ventilats de manera natural o àrees enormes per al tractament del terreny dels purins. Aquí, mentre mesurem les olors, ens enfrontarem al "problema d'incertesa" que he esmentat abans. Malauradament, la regulació proposada no es preocupa pels nassos dels veïns i no té en compte les mesures als receptors per verificar si la modelització de la dispersió condueix a resultats correctes.

Com és valuós o no el compromís ciutadà per als experts en olors?

El primer consell a qualsevol dels nostres clients és ser un bon veí responsable. El pitjor que podeu fer, com a indústria, no és cuidar les persones que us envolten. Si voleu millorar, els comentaris dels ciutadans són vitals per a qualsevol indústria que emeti olors. Implicar ciutadans de vegades no és fàcil, sobretot si l'expert en olors té una formació purament enginyera, com jo. Tot i això, el propòsit del que fem és millorar la qualitat de vida de les persones, per tant, necessitem que es comprometin, si no, segurament fracassarem. 

Moltes gràcies a Gerhard per la seva contribució.

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *

Bulgarian BG Catalan CA English EN French FR German DE Greek EL Italian IT Portuguese PT Spanish ES