Foto de engin akyurt a Unsplash
Experiència en olors: una entrevista amb un expert en olors de D-NOSES
Octubre 28, 2020
La contaminació per olors: invisible per als responsables polítics?
Novembre 11, 2020

Finalment, però no menys important: actualitzacions dels pilots de D-NOSES a Portugal

Foto de Kristen Morith a Unsplash

Foto de Kristen Morith a Unsplash

Aquesta publicació és l'última de la nostra sèrie dedicada a les últimes novetats dels pilots de D-NOSES a tot el món. En aquesta última peça, vam demanar als líders pilot Vera i Pedro que ens donessin algunes idees sobre el seu viatge olorós.

A Porto, Portugal, els socis de D-NOSES Lipor han estat treballant molt per mitigar l’impacte que la pandèmia COVID19 ha tingut en l’interès dels residents sobre els problemes d’olors.

Però, primer, refresquem-nos la ment i mirem enrere els orígens del Porto Pilot:

'Aquest pilot està relacionat amb l'Àrea Metropolitana de Porto i el "Camí Ecològic Rio Tinto". El projecte té com a objectiu definir un pla conjunt d'accions per a la rehabilitació del riu Tinto. Es tracta d’un cas atípic, seleccionat perquè l’olor és un paràmetre fonamental que pot diagnosticar i fer servir per rastrejar altres problemes ambientals, com ara les abocacions il·legals.

Actualment, el riu Tinto presenta greus problemes de contaminació amb fonts, principalment a la ciutat d'Ermesinde. Hi ha clavegueres de descàrrega clandestines a la capçalera del riu i presumptes infiltracions d’aigües no tractades de l’abocador (també tancades) i de la depuradora d’aigües residuals de la ciutat de Rio Tinto. Tots aquests factors han contribuït a alts nivells de contaminació al riu ".Següent Model de compromís amb les parts interessades de D-NOSES, Lipor va identificar una llista bastant extensa de tots els grups d'interès que poden participar en el problema de les olors de Rio Tinto.

  • Mirant les fonts que emeten olors, les indústries responsables de les abocaments d’aigües residuals a Rio Tinto són, òbviament, els principals actors a tenir en compte.
  • Per part dels ciutadans i les comunitats afectades, s’han atacat els veïns dels municipis de Valongo, Maia, Gondomar i Porto.
  • Mirant les associacions ciutadanes i les ONG, es van identificar una gran quantitat d’organitzacions diferents, com el Moviment de Defensa del Riu Roig (Rio Tinto)
  • Al costat del sector públic, administració i / o autoritats mediambientals, alguns actors poden incloure, per exemple, la regió hidrogràfica IP / administració nord, Águas de Valongo, la parròquia de Rio Tinto, Ermesinde, Águas Santas, Baguim do Monte Campanhã i Águas de Valongo, SA., DGAV, l'Agència Portuguesa de Medi Ambient ...
Canviant la nostra atenció cap als principals obstacles trobats recentment durant el desenvolupament del pilot, Lipor ens proporciona una visió honesta:

"La barrera trobada fins ara és el compromís de la població, ja que la demografia de la gent gran no pot utilitzar l'aplicació. Teníem previst dur a terme accions per donar a conèixer el projecte amb la població entre març i setembre de 2020. Aquesta publicitat no es va produir a causa del bloqueig aplicat a Portugal en aquell moment. Estem intentant trobar alternatives, però és comprensible que la població es preocupi per la pandèmia i no per les olors del riu.

És difícil mantenir grans expectatives sobre la resolució dels problemes reportats. Tot i això, estem treballant per proporcionar formació en línia a la població, inspectors de cambra, professors en els propers mesos ".

Traslladant-nos a São João da Madeira (SJM), Portugal, els nostres socis que treballen des del municipi estan treballant en un pilot dirigit a un públic lleugerament diferent, avançant cap a la seva pròpia ruta.

  • On té lloc el vostre pilot i quin és el problema de les olors?

El nostre pilot té lloc a SJM, hem desenvolupat el projecte amb la comunitat escolar, general i amb l'empresa que emet olors. En aquest moment estem treballant amb les escoles i faríem reunions amb els grups d'interès, però a causa de COVID, enviarem pòsters i altra informació del projecte i parlarem individualment amb cada soci. Seguim difonent contingut i notícies sobre olors als mitjans de comunicació locals i a les xarxes socials del municipi.

  • Qui són els principals agents implicats?

Totes les persones afectades per olors, habitants de SJM i de les parròquies d’Arrifana i Milheirós de Poiares del municipi de Santa Maria da Feira i de la parròquia de Cucujães del municipi d’Oliveira d’Azeméis.

  • A quines etapes de la mitigació heu arribat? 

En el nostre cas d’estudi, hem tingut molt pocs episodis d’olors, ja que l’empresa ha implementat MTD des del 2016. Quan tenim un episodi, la gent registra registres, però n’hi ha pocs, ja que la situació és francament millor

  • Quins són els grans reptes actuals als quals s’enfronta el vostre pilot?    

Treballar amb els grups d'interès a causa de restriccions còvides. Posar en pràctica la difusió general basada en visualitzacions sensorials interactives, que en aquest moment no es poden col·locar a l’espai públic.

  • En què treballes?

Treballar amb escoles; difondre el projecte, formar-se i registrar-se. Demaneu a 100 ciutadans, analitzeu les dades i feu un vídeo amb la història de l’olor a SJM amb entrevista als ciutadans i a la companyia emissora d’olors. Difondre el projecte als grups d'interès. Difondre amb més freqüència el projecte a les xarxes socials del municipi i als mitjans locals.

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *

Bulgarian BG Catalan CA English EN French FR German DE Greek EL Italian IT Portuguese PT Spanish ES