Foto de Kristen Morith a Unsplash
Finalment, però no menys important: actualitzacions dels pilots de D-NOSES a Portugal
Novembre 4, 2020
D-NOSES i els objectius de desenvolupament sostenible
Desembre 23, 2020

La contaminació per olors: invisible per als responsables polítics?

Foto de Christian Lue a Unsplash

Socis de D-NOSES MIO-ECSDE són responsables de la tasca no menyspreable de defensar la introducció de regulacions sobre olors entre els decisors a escala mundial. Juntament amb altres socis, MIO-ECSDE busca dissenyar i defensar una estratègia de compromís a diversos nivells que permeti implementar el Principi 10 de la Declaració de Rio adoptada el 1992, que comença així:

Els problemes mediambientals es gestionen millor amb la participació de tots els ciutadans interessats, al nivell pertinent. A nivell nacional, cada individu tindrà un accés adequat a la informació relativa al medi ambient que tenen les autoritats públiques, inclosa la informació sobre materials i activitats perilloses a les seves comunitats, i l’oportunitat de participar en els processos de presa de decisions.

 

Alaa Abou Daher i Anastasia Roniotes, de MIO-ECSDE, van trigar temps a explicar la missió del seu treball i què implica defensar la regulació de les olors entre els responsables polítics.

“Poques vegades ha estat tan fascinant ser soci en un gran projecte com ho ha estat per MIO-ECSDE. D-NASOS. Com a soci clau de defensa, hem après molt sobre la contaminació d’olors i olors i ara entrem en aquesta fase del projecte que requereix el nostre màxim compromís.

Tot i que les olors són la segona queixa ambiental més freqüent (el soroll és el primer), hi ha greus llacunes regulació i gestió. La veritat és que regular la contaminació d’olors és complicat. És difícil de mesurar, i encara més difícil avaluar l’impacte de les olors en els afectats. L’accés a dades fiables sobre molèsties a les olors és un altre desafiament, ja que sol ser responsabilitat de l’emissor (qui contamina) recopilar les dades. Per tant, potser no és d'estranyar que l'assumpte no s'hagi tractat de manera sistemàtica. Les regulacions d’olors són encara dispar a Europa, difereixen significativament segons els països i en molts llocs els falta completament.

De fet, a nivell de la UE no hi ha cap legislació específica que tracti les molèsties a les olors i no s’aborda específicament a, per exemple, el que semblaria el més obvi, a la Directiva de qualitat de l’aire ambiental 2008/50 / CE. El problema s’aborda una mica mitjançant un enfocament específic de la font a la directiva 1999/31 / CE d’abocadors, la Directiva d’emissions industrials (IED) 2010/75 / CE i el document de referència sobre les millors tècniques disponibles (MTD) de l’IED. Falten greument les pautes sobre la recopilació coordinada de dades d’olors.

Ens va sorprendre encara més quan la nostra investigació va demostrar que la paraula "olor" no apareixia en la gran majoria dels documents de les nostres altres institucions objectius (Parlament de la UE, Consell d'Europa, Comitè de les Regions, Conveni de Barcelona, ​​etc.) .

En essència, els ciutadans que han de fer front a la molèstia d’olors en la seva vida diària, a casa, a la feina o en altres llocs, es deixen a la seva disposició, mentre que les indústries que emeten olors tampoc no es beneficien d’un marc clar per adaptar les seves activitats. Per no mencionar que les autoritats locals o regionals queden atrapades pel mig!

Segons el Tracte Verd Europeu, moltes polítiques i regulacions de la UE, que creiem que haurien d’abordar les emissions d’olors, es troben en fase de revisió o en procés (Directiva d’emissions industrials, Directiva de tractament d’aigües residuals urbanes, etc.) Per tant, tenim molta feina per endavant en els propers mesos per influir en aquests processos.

Centenars de responsables polítics i reguladors han rebut recentment un e-circular introduint-los als objectius i eines del projecte. D'aquí al final, el projecte, MIO-ECSDE, juntament amb altres socis de D-NOSES, aprofitarà els resultats dels deu estudis de cas D-NOSES i oferirà solucions que els decisors puguin adoptar per solucionar les mancances i debilitats relacionades a la gestió d’olors basada en la ciència ciutadana. Ja, una revisió dels mètodes de mesura d’olors feta dins de D-NOSES ha donat una útil taxonomia de mètodes que ajuda a la identificació dels millors mètodes a utilitzar per a propòsits o contextos particulars i que podria ajudar els professionals a prendre millors decisions que donin com a resultat millors dades.

Un enfocament de la ciència ciutadana pot ajudar a salvar les llacunes reguladores de les olors, introduir una forma assequible, accessible i fiable de controlar les olors, proporcionant proves per als ciutadans, la indústria, els investigadors i els responsables polítics.

Llegiu més a primer resum de la política D-NOSES desenvolupat per MIO-ECSDE i ECSA. Un segon estarà disponible a principis del 2021 ".

Col·laboradors: Alaa Abou Daher i Anastasia Roniotes. 

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *

Bulgarian BG Catalan CA English EN French FR German DE Greek EL Italian IT Portuguese PT Spanish ES