La contaminació per olors: invisible per als responsables polítics?
Novembre 11, 2020
Més de 100 persones contribueixen a D-NOSES i OdourCollect a Xile i Colòmbia
Gener 11, 2021

D-NOSES i els objectius de desenvolupament sostenible

El projecte D-NOSES, que, per a aquells que no ho sabien, significa els objectius de la xarxa distribuïda per a l’empoderament i la sostenibilitat de la detecció d’olors (D-Noses) "Potenciar els ciutadans amb eines d'investigació i innovació, ciència ciutadana i co-creació responsables per dissenyar mesures de control de la contaminació d'olors a nivell local, nacional i mundial amb OSC, ONG, autoritats públiques locals, indústries que emeten olors i acadèmics"[1]. Busca ajudar comunitats locals - però, quin és el seu paper a nivell mundial? Com es relaciona (com el seu nom indica) amb els objectius de desenvolupament sostenible?

"L’agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, adoptat per tots els estats membres de les Nacions Unides el 2015, proporciona un pla compartit per a la pau i la prosperitat de les persones i del planeta [..] 17 Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) ".[2] D-Noses se centra principalment en el seu paper en l’ODS 3: bona salut i benestar. El projecte D-Noses vol garantir un entorn saludable i augmentar la qualitat de vida contribuint a l’objectiu 3.9, que té com a objectiu reduir la mort i les malalties per substàncies químiques perilloses i la contaminació i contaminació de l’aire, l’aigua i el sòl. La contaminació per olors pot ser perillosa i combatre-la és essencial per a la salut i el benestar de les persones. D-Noses també contribueix a 3.d, que té com a objectiu enfortir la capacitat de tots els països per a l’alerta precoç, la reducció de riscos i la gestió dels riscos nacionals i globals per a la salut. El Observatori d’Odors en si mateix és un sistema d’alerta internacional en què, gràcies als ciutadans, les indústries i els governs poden identificar possibles contaminants ambientals potencials.

Tot i que els objectius de D-Noses s’alineen amb l’ODS 3, el projecte creua molts altres objectius a causa de les seves dimensions ambientals, socials i econòmiques. Per exemple, SD-6: Aigua neta i sanejament també és ajudat per D-Noses, ja que la contaminació per olors de les aigües contaminades es pot identificar i tractar més ràpidament gràcies a l’observatori d’olors. ODS 4: una educació de qualitat també l’ajuda D-Noses, ja que molts dels nostres pilots estan ajudant els escolars a aprendre sobre ciències ciutadanes i a realitzar els seus propis exercicis d’observació científica. D-Noses ajuda l’ODS 9: indústria, innovació i infraestructures, ja que dóna suport a les empreses per ajudar-les a superar la contaminació d’olors i afavorir una millor relació amb les comunitats locals, que manté la infraestructura i és bona per als negocis. En particular, el projecte demostra grans avenços amb SDG 17: Partnerships for Goals, ja que ho té tot el seu credo fomentar la col·laboració entre científics, ciutadans, governs i indústria, ja que només llavors podrem curar la contaminació per olors.

Com hem escrit sobretot Pilots D-NOSES, qüestions d’olors genèriques i ciència ciutadana, vam pensar que seria aprofundit aprofundir en com el projecte D-NOSES està, de fet, molt relacionat amb esforços internacionals més amplis. Són, tal com acabeu de llegir, els Objectius de desenvolupament sostenible.

A càrrec de Georgiana Olivier


[1] https://dnoses.eu/

[2] https://sdgs.un.org/goals

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *

Bulgarian BG Catalan CA English EN French FR German DE Greek EL Italian IT Portuguese PT Spanish ES