D-NOSES i els objectius de desenvolupament sostenible
Desembre 23, 2020
Gestió d’olors: un límit d’olors paneuropeu?
Febrer 17, 2021

Més de 100 persones contribueixen a D-NOSES i OdourCollect a Xile i Colòmbia

D-NOSES col·labora amb Science for Change, Ecotec i AMIGO durant la Hispanic Odor Conference (OLORES19)

El procés participatiu i de co-creació són claus per al canvi real i constitueixen una de les bases metodològiques de D-NOSES. Durant el "Seminari internacional sobre gestió d'olors”Celebrada a Cali (Colòmbia) els dies 20 i 21 de novembre de 2019 i durant la Conferència d’Olors Hispànics (OLORES19), celebrada a Santiago de Xile els dies 26 i 27 de novembre de 2019, més de 100 persones van contribuir amb suggeriments per a la co-creació de contingut per a la Observatori Internacional dels Olors i el co-disseny del OdourCollect app.

Els participants, que representaven la quàdruple hèlix, eren majoritàriament del sector públic (36%) i privat (59%), però també amb representació de l’àmbit acadèmic (3%) i ciutadans (2%). Els diferents perfils es van dividir en: responsables d’emissions industrials, experts en investigació i control d’olors ambientals, autoritats ambientals que garanteixen el compliment normatiu del benestar de les comunitats i ciutadans afectats per la contaminació d’olors.

En participar al seminari, la gent va buscar formació i abordar el problema sobre el context nacional i internacional actual de contaminació per olors. D’aquesta manera, volien contribuir a la millora de la gestió d’olors ofensives i així aconseguir solucions mediambientals.

Un dels participants diu que, com a responsable de la gestió ambiental d’una activitat que emet olors, ha de controlar l’aspecte de la generació d’olors a més d’implicar el públic.

“Hi ha indústries preocupades per mitigar i controlar la contaminació d’olors. Gràcies a la participació ciutadana, podem conèixer com les persones afectades perceben l’impacte de l’olor i promoure espais de diàleg, permetent així la seva participació activa en la gestió ”.


Taller de co-creació al voltant de l’Observatori Internacional de les Olors

La participació dels assistents va incloure diferents temes, des de tipus de formació que buscaven, suggeriments de millora a l’aplicació OdourCollect, mapes que esperen trobar a l’Observatori Odour fins a elements de comunicació. Una gran part dels participants també van mostrar interès per conèixer l'evolució de la legislació sobre olors en altres països.

“Tant a Colòmbia com a Xile hi ha normatives i normes específiques sobre olors, que difereixen de la situació d'alguns països del consorci D-NOSES, com Espanya, Portugal o Grècia. El nivell d’interès pels seminaris va ser emocionant i el grau de desenvolupament normatiu sobre olors per a la protecció dels ciutadans, tant a Colòmbia com a Xile, va ser impressionant. Estan molt més avançats que la majoria de països europeus en aquest sentit ”, diu Rosa Arias, coordinadora de D-NOSES i CEO de Ciència per al canvi.

Els resultats d’aquest procés de co-creació col·lectiva s’han reflectit en el desenvolupament de l’OdourObservatory i l’OdourCollect, seguint l’enfocament metodològic D-NOSES bottom up, que permet la contribució d’actors d’hèlix quàdruples en el procés.
Per Karinna Matozinhos, de Science for Change

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *

Bulgarian BG Catalan CA English EN French FR German DE Greek EL Italian IT Portuguese PT Spanish ES